ADHD bij ouderen kan zich anders voordoen dan bij volwassenen, jong-volwassenen en kinderen. Er zijn ook veel ouderen zonder de diagnose ADHD. Vaak is een diagnose een opluchting voor veel ouderen. Veel ouderen met ADHD die niet weten dat ze ADHD hebben soms een moeizame periode in hun leven (en dit komt vaker voor bij ouderen met ADHD dan ouderen zonder ADHD). Ze snappen dan vaak niet waarom bijvoorbeeld het combineren van werk en gezin moeilijk gaat bij hun, maar niet bij anderen.
Bij ouderen met ADHD is het vaak zo dat ze meer problemen hebben met veranderingen in het leven of op sociaal gebied. Ze worden vergeetachtiger en hebben het gevoel dat concentreren moeilijker gaat. Hierdoor kunnen ouderen met ADHD het gevoel krijgen dat ze dement worden, terwijl dit niet het geval is.
Uit onderzoek naar het psychosociaal functioneren van ouderen met ADHD blijkt dat ouderen met ADHD vaker gescheiden zijn dan ouderen zonder ADHD en dat ouderen met ADHD een slechtere levenskwaliteit hebben dan ouderen met dezelfde leeftijd zonder ADHD. Dit kan komen door werkloosheid of door ernstige ADHD symptomen.
Comorbiditeit
Een deel van de ouderen met ADHD hebben naast ADHD ook een andere stoornis, probleem of klachten. Velen hebben depressieve klachten of angst- en depressieve klachten. Ook hebben ouderen met ADHD vaak een slechter zelfbeeld, lager gevoel van ervaren regie en hoger gevoel van neuroticisme dan ouderen zonder ADHD. Indien ouderen met ADHD ook nog eens depressief zijn is de kans groter dat zij dan slechter op cognitief gebied presteren dan volwassenen van 48 tot 52 jaar met ADHD.
Ouderen met ADHD hebben niet meer slaapproblemen dan ouderen zonder ADHD, maar ervaren wel meer klachten op het gebied van longziekten, hart- en vaatziekten en algemene fysieke gesteldheid.
ADHD of dement?
Ouderen met ADHD blijven vaak ongediagnosticeerd omdat zorgverleners vaak niet denken aan ADHD. Het is namelijk niet een onderwerp dat veel belicht wordt, maar wel belangrijk is om te belichten omdat men door het aanpakken van de ADHD en de soms bijkomende depressie- en angstklachten zo het cognitief vermogen kan vergroten.
Behandeling bij ouderen
De behandeling van ADHD bij ouderen gaat op dezelfde manier als de behandeling bij jongeren. De behandeling kan bestaan uit:
- Psycho-educatie, waarbij men leert wat ADHD is en hoe dit zich voor doet bij diegene;
- Medicatie, wat mogelijk aangepast moet worden op de fysieke gesteldheid van diegene;
- Lotgenotencontact;
- Cognitieve therapie en/of coaching;
- Psychotherapie.